Unihalvaus

Unihalvauksella tarkoitetaan tilaa, jossa henkilö tuntee olevansa täysin hereillä, mutta on keho on unitilassa ja tuntuu kuin halvaantuneelta. Usein unihalvaukseen liittyy erikoisia tuntemuksia kuten outojen ja vieraitten äänien kuuleminen taikka hahmojen tai henkilöitten näkeminen vaikka ketään ei todellisuudessa olisikaan paikalla. Unihalvaus on lähes poikkeuksetta ahdistava kokemus, vaikka se ei yleensä kestäkään kauaa. Syytä unihalvaukselle ei tunneta.

49 comments

 1. Näen nykyään tosi usein unta, että olen samassa asennossa, missä oikeastikin olen, mutta nousen ilmaan ja joka paikkaan tavallaan puristaa ja joku kuiskailee nimeäni pelottavalla äänellä. Yritän riehua, ravistella, huutaa itseäni hereille, sillä tiedostan olevani unessa mutta olen kuin halvaantunut enkä saa ääntä tulemaan tai en voi liikkua.Voisiko tässä olla kyseessä unihalvaus? Tämä on melkein jokaöistä ja todella pelottava sekä ahdistava kokemus…

  1. Minulla ollut myös vastaavia kokemuksia, elämäni aikana varmaan neljä kertaa.Olen mieleltäni hereillä,tuntuu että joku olisi huoneessa,painaisi minua ja kerran miehen ääni kuiskasi:hyvä hyvä hyvä.Ääntä ei saa vaikka yrittää huutaa ja kroppa ei toimi.Kamala kokemus.Johtuisikohan nuo unihalvaukset elämäntilanteessa olevasta kovasta stressistä?

  2. Muodosta seuraavalla kerralla sana Jeesus vaikka kuiskaamalla. kunhan muodostat sen sanan, niin heräät ja tilanne on pois.

 2. Minä saan unihalvauksia usein. Niissä vaivun tavallaan nukahtamisvaiheen ohi, mutta en nukahda vaan yritän saada silmiä auki, ne eivät aukea millään ja en pysty liikkumaan, oman kokemukseni mukaan, kun joskus olen onnistunut hetkeksi raottamaan silmiä katsoakseni yöpöydän digikelloa, ja hetken päästä uudestaan, on halvaustila saattanut kestää yli 15 minuuttia! Onko tämä normaalia? Kuulen monasti hyvin voimakkaita ääniä, heinäsirkkojen siritystä, kuiskauksia, naurua, raatelun ääniä, huohotusta ja murinaa, korinaa ja voihketta, lisäksi tunnen monesti jonkun tai pikemminkin jonKIN olevan huoneessa, fyysisesti tunnen, kuinka se kävelee tai raahautuu päälläni, astelee pitkin huonetta päästellen kammottavia ääniä ja joskus myös haistan aivan, kuin jokin palaisi tai käryäisi. Siis tuo on jo todella pelottavaa ja ahdistavaa, kun sitten kun havahdun noista tiloista, niin itken ja ryntään laittamaan valot päälle, saatan täristä ja itkeä pitkänkin aikaa. Avomiestäni en halua herättää, eikä auta, jos nukumme “lusikassa” tai selät vastakkain, unihalvaus tulee, jos on tullakseen. Mitä ihmettä voisin tehdä, kaikki mahdolliset suomalaiset ja joitain ulkomaisia unihalvauksista kertovia artikkeleita olen lukenut, montet ohjeet ja neuvot niiden välttämiseksi olen yrittänyt toteuttaa, joskus auttaa ja joskus, useimmiten ei! Alan olla epätoivoinen, joten oli pakko purkaa tätä ahdistavaa tunnetta tänne. Ja kyllä, käyn juttelemassa ammattilaisen kanssa, mutta 3 heistä ei ole edes vaivautunut tutkimaan asiaa taik perehtymään, mitä unihalvaus edes on. Ilmeisesti he eivät osaa suhtautua, taikka ammattitaito ei riitä enää. Minulla ei siis ole diagnosoitu skitsofreniaa tms.

 3. Itse kävin stressaavaa vaihetta läpi vuonna 2011. Miesystävä jätti, ruoka ei maistunut ja paino putosi rajusti, uusi asunto oli kiire löytää, raha-asiat solmussa… Päätin mennä eräänä päivänä päikkäreille. Yhtäkkiä heräsin, kuin terassin ikkuna olisi lyöty säpäleiksi ja avattu lukko sisältäpäin. Yritin liikkua ja liikkua, sain silmäni auki täysin, mutta en saanut kehoani liikkumaan. Muistan kun ajattelin, että olenko halvaantunut, tällaistako mummoni viimeiset elinvuodet olivat.. Pian havahduin taas siihen, että tuntematon tuli raskain askelin kohti makuuhuoneen ovea. Aivan kuin tämä olisi raahannut isoa roskasäkkiä mukana. Silmäkulmassani vilahti musta, iso hahmo makuuhuoneen ovella. Yritin karjua tälle hahmolle että mene pois, pihaustakaan en saanut sanottua. Yhtäkkiä kroppani havahtui ja säpsähdin huutaen ylös. Paniikissa kävin katsomassa onko terassin ovi rikki, ketään ei näkynyt missään. Tajusin, että olin hereillä, mutta kroppani oli aivan kuin halvaantunut. En ajatellut puhua asiasta kenellekään, sillä tunsin itseni hulluksi.. Mutta päätin kuitenki kahvitauolla avata suuni yhdelle luottotyökaverille ja hän käski katsoa tietoa Unihalvauksesta, sillä se kuulosti hänestä sille. Itse en ollut kuullutkaan moisesta, mutta toisaalta hienoa, että en ollut kokemuksen kanssa yksin.. Onneksi tämä kokemus jäi vain ja ainoastaan yhteen kertaan ja toista en halua kokea.

 4. Katjalle ja Susannalle.. Olen melko varma että koette ns. lucid Dream, eli heräätte unessa..Mistä ei kannata hätääntyä..vaan yrittää alkaa hallita unta..Ja eikun Maailmankaikkeutta tutkimaan..

  1. Unihalvaus tuo on, eikä lucid dream.

   Unihalvauksessa demoni halvaannuttaa ihmisen ja yrittää usein kuristaa. Joskus demoni voi heittää jopa lattialle tai raahata vaikka jalasta toiseen huoneeseen. Usein he kertovat pelottavia juttuja tain vain kiljuvat naamasi edessä.

   Välillä voivat ottaa jokun perheen jäsenen tai ystävän hahmon, mutta useimmiten ovat mustia savumaisia olentoja.

   Monet luulevat että ilmiö johtuu unen ja valveellaolon välitilasta, mutta se ei selitä samankaltaisia hahmoja ja niiden fyysiseksi käymistä.

 5. Unihalvausta on ilm. ollut minullakin… Havahdun ja tuntuu että joku istuu lähelläni mutta en pysty liikahtamaan ja näkemään kuka lähelläni on. Kuulen usein lasteni äänet ja näen mitä he tekevät mutta en pysty nousemaan ylös.
  Jos tulee yllättävä ääni esim. puhelimen soitto tai ovikello, hyppään ylös mutta olo on todella sekava hetken aikaa.
  Onneksi en ole ainut joka näitä kokee 🙂

 6. Olen kokenut näitä jo lapsuudesta asti. Teini-iässä huomasin, että liikuntaharrastukset vaikuttavat noihin ilmiöihin myönteisellä tavalla. Hyvä kunto tuo itselle varmuutta, joka heijastuu unen laatuun ja tapaan, jolla unia näkee. Unihalvaksessa saattaa jopa päästä ns. “niskan päälle” ja jopa pystyy nauttimaan joistakin unitilanteissa. Itse pystyn pysäyttämään unihalvauksen ( … tosin raskasta ), mutta olen viimeaikoina hieman harmissani, että olen pysäyttänyt unen “liian nopeasti”. Tuntuu, kuin unessa olisi jotain merkkejä tai viestejä, joita yritän sitten herättyäni miettiä.

  Toinen asia; meillä on koira, joka tunnistaa, että näen pahaa unta. Koira onkin herättänyt minut useamman kerran keskellä yötä tai päiväunilta. Epäilen, että pidätän unen aikana usein hengitystäni. Voin sanoa, että koiran tekemä herätys on lohduttava – suosittelen. Koiralla voi itselläänkin joskus pahoja unia, joten herättelemme toisiamme tarvittaessa.

  Näin juuri tänään päiväunilla unen, jonka pysäyttäminen oli raskasta. Harmittelin jälkeenpäin, kun en katsonut tarpeeksi tarkasti

 7. Minulla näitä kokemuksia on ollut muutama..eräs mieleenpainuvin on kun olin ystäväni luona ja otin päikkärit… havahduin siihen etten voi liikkua vaikka kuinka yritin..näin myös ystäväni imuroimassa ja lauloi janne tulkkia..yritin huutaa hänelle että “herätä minut” en pääse unesta pois.. mut ei hän tietenkään kuullut..sitten yritin aukoa silmiäni väkisin mut se ei onnistunut..mut muutaman yrityksen jälkeen..eli ajatuksen voimalla sain avattua silmäni..kun tuntui että jos en herää olen menossa johonkin muualle…ehkä kuolen tai jotain.. kun heräsin kysyin ystävältäni kuuliko hän minua..hän sanoi ettei kuullut..sitten kysyin kuuntelitko janne tulkkia ja lauloit myös samalla kuin imuroit..hän sanoi että kuunteli.. eli kaiken näin ja kuulin ja ne oli totta mutta en voinut liikkua..pelottava ja ahdistava kokemus se on aina ollut.

 8. tselläni tapahtui näin noin 10 vuotta sitten
  Olin aivan varmasti hereillä,muistan katsoneeni kelloa.
  Olin ollut jo sängyssä tovin mutta uni vaan ei suostunut tulemaan.
  Olin aivan varma että eteisen ovi olisi narahtanut ja kuulosti jopa siltä kuin joku olisi ottanut veitsen pöydältä.Ja olin siis yksin kotona tuolloin, eikä luonani tuolloin asunut ketään.
  Olin täysin jähmettynyt, muistan kuinka yritin liikuttaa jäseniäni, mutta mikään ruumiin osa ei totellut.
  Välittömästi näiden äänien jälkeen tunsin aivan varmasti kuinka joku seisoisi selkäni takana.olin lähestulkoon pelosta kauhuissani,halusin kääntyä katsomaan, mutta en vain pystynyt
  koko tämän tapahtuman ajan “pääni sisältä” kuului outo ääni.
  Vaikea kuvailla, mutta vähän saman kaltainen ääni kuin sormella vedettäisiin tiheä piikkisen kamman pikkejä.
  Tätä kaikkea kesti muutaman minuutin ajan, kunnes pystyin jälleen liikkumaan.Nousin ylös sängystä ja varmistuin että kämpässäni ei todellakaan ollut ketää,niin kuin ei olisi pitänytkään.
  Mutta vielä erikoisemmaksi tämän tapahtuman tekee se, että lainasin muutamaa päivää myöhemmin aiheeseen liittyviä kirjoja jotka koskivat vastaavanlaisia uni juttuja ja joitain paranormaali juttuja, joihin en silloin uskonut ja enkä oikein vieläkään.
  Olin jättänyt kyseiset kirjat autooni ja olin kaverin kanssa menossa jonnekin, kun kaverini otti sattuman varaisesti yhden näistä kirjoista, avaten sen sattumalta ja osoittaen sormella yhtä kirjan tarinoista.
  Kuinka sattuikin että kyseisen sattumanvaraisesti valitun jutun henkilölle oli käynyt sanasta sanaan sama tapahtuma kuin minulle ja mikä “karmaisevinta” tämä henkilön käyttämä peitenimi sattui olemaan minun oikea etunimeni.
  Yhtä karmaisevia halvauksia ei ole tämän jälkeen enään tullut, joitain pienempiä kylläkin ja viimeisestäkin alkaa olemaan ainakin pari vuotta.Hiukset nousee vieläkin pystyyn kun muistelen tuota tapahtumaa.

 9. Mullekkin kävi kerran tollanen unihalvaus.Tai en oo varma oliko se unihalvaus mutta yöllä heräsin enkä saanut silmiä auki.Mulla oli tosi kuuma enkä pystynyt liikkumaan.Kuulin raskasta hengitystä ja ihan kuin joku olisi istunut jalkojen päälle.Olin silloin ihan paniikissa ja yritin huutaa äitii mutta en saanut puhuttua.Kohta pystin puhumaan ennen sitä tuli vain sellasta inisevää ääntä suusta.Se oli ihan hirveetä ja seuraavana yönä pelotti alkaa nukkuu.Onneks ei oo sen jäklee tullu enää tollasia.

 10. Itse muistan pienenä nähneeni tälläsen (näin näitä kyseisiä unia aina kun olin kipeä, esim. kuumetta jne.) makasin sängyllä, tunsin olevani hereillä. Näin vain oven josta kuului kuiskausta, ja yhtäkkiä se vahvistui huudoksi ja sen jälkeen musta hahmo ilmestyi ovelle. Se oli hirvittävän pelottavaa ja ahdistavaa. Niin, ja teki mieli nousta ylös mutta ei vain pystynyt… että en tiedä oliko kyse juuri unihalvauksesta

 11. Moikka.

  Tota.. Mä asun laitoksessa.. Ja mulla on vissiin tullut tälläsiä tosi paljon mun elämässä. Niinku viimeksi, kun olin kotilomalla, olin kuuntelemassa PSY:n uutta biisiä, ja olin nukahtamaisillani, mutta yhtäkkiä näen mustan mies hahmon tulevan kasvojani kohti, ja huudan ja herään huutooni. Sitten äiti tuli kysymään, mistä huuto tuli (koti on siis kerrostalossa). Mutta tosiaan, melkein aina siinä joku musta mies hahmo tulee kohti. Mistä se vois johtua?

 12. Olen nähnyt muutamaan otteeseen enneunia ja unien tapahtumat ovat myöhemmin tapahtuneet lisäksi kerran kuolin unessa ja heräsin tähän kuolemaan?!? koko kroppa oli puutunut kun heräsin ja oli muutenkin outo tunne koska muutamaa päivää ennen oli asuntomme ovella käynyt henkilö aseen kanssa, ja siis nämä enneunet ovat oikeasti käyneet toteen… huolestuttaa

 13. Näin yövuoron jälkeen paljon unia. Heräsin jossain vaiheessa, kävin vessassa ja menin takaisin lepäämään. Nukahdin ja heräsin (olin kylkiasennossa)siihen, että askeleet alkoivat lähestyä sänkyäni ja kuulin työkaverin äänen selittämässä jotain. Sitten tunsin, että työkaveri painoi kahdet sormet kaulalle ja tunnusteli ilmeisesti sykettä (olen hoitaja). En pystynyt avamaan silmiä tai liikuttamaan kehoa.

  Kokemus oli vähän pelottava, mutta tiedostin kyllä sen, että nyt näen unta eikä tämä voi olla totta. Jos ääni olisi ollut joku muu en olisi varmaan ymmärtänyt että uneksin..

 14. Mulla on kans ollut yhteensä kolme unihalvausta, mutta onneksi olin lukenut niistä muutamia vuosia ennen ensimmäistä kokemusta.

  Olin jo lapsena erään todella rajun painajaisunen toistuessa lukemattomia kertoja opetellut tarttumaan unen kulkuun ja harjoitellut ohjamaan ja muuttamaan tapahtumia ja hahmoja kuin elokuvaohjaaja.
  Sillä tavoin sain “pilattua” kauan toistuneen painajaisen ja havahduin osaavani hallita myös muita unia.
  Toki mieluiten katselen unia rauhassa ja tiedottomuudessa, mutta uniohjauksesta kehittyi jonkinlainen alitajuntainen varojärjestelmä, joka astuu kuvaan tarvittaessa.

  Ja sitten taas unihalvauksiin. Ensimmäisen unihalvauksen sattuessa oli yhtä avuton ja peloissani ja hämmentynyt kuin yleensä kaikki.
  Unihalvaus alkoi sillä, että tajusin heränneeni, mutta en pystynyt liikkumaan. Hämärässä huoneessa taas aistin liikkuvan jonkun tai jonkin uhkaavan. Se tuli sängyn viereen ja ryhtyi painamaan rintaani(, mikä oli omituista, sillä yleensä nukun mahallani, mutta olin silloin selälläni.)
  Rinnanpainajan kasvot alkoivat nousta silmieni näkökenttään.
  (Tässä kohtaa muisto unihalvauksesta välähti ja yritin ohjata tulevaa) Loin mustan verhon silmieni eteen ja lisäsin huoneeseen jonkinlaisen vapauden valkoisen puolustajan (jonkinlainen Taru sormusten herrasta hahmo ilmeisesti), jonka tehtävänä oli karkottaa kaikkia paha pois.

  Hallinta onnistui sillä kerralla jotenkuten, mutta mitään hauskaa se ei todellakaan ollut, Viimeisenä ennen halvauksen laukeamista endin nähdä karkotettavan olion tuijotuksen valkoisina hohtavien sormien välistä. Sitä näkyä en varmaan unohda koskaan.
  No, pääpointtina nyt kuitenkin oli, että puuttumalla nopeaan tilanteeseen nopeasti tunsin olevani turvassa vaikka tilanne oli alkuun uhkaava.

 15. itse en tiedä onko tämä unihalvaus vai mitä, sillä nyt olen noin kolmesti tuntenut ahdistavaa tunnetta herätessäni, siis olen saattanu herätä keskellä yötä, mutten ole voinut liiikkua, ja kaikki tuntuu hullulta..

 16. Kävi tämänlainen kokemus kerran. Olin menossa nukkumaan. Sainkin aika nopeasti unen päästä kiinni, mutta pian kuitenkin heräsin paniikin tunteeseen. En pystynyt liikkumaan. Selkäni takaa kuului kokoajan voimistuva ääni joka muistutti sitä kun rautasahalla sahataan rautatankoa ja taustalla joku huusi kokoajan epäselvästi jotakin. Ääni oli aivan omiaan luomaan lisää paniikin tunnetta. Kuitenkin heräsin tästä ja sen jälkeen tuli kyllä valvottua. Mistä mahtoi johtua?

 17. Itselläni unihalvauksiin on auttanut väsymyksen hankkiminen. Tekee töitä ja harrastaa liikuntaa niin unihalvaukset lähtee ihan jopa vinkuen! Myöskin kannattaa syödä unen laatuun vaikuttavia vitamiineja yms. esimerkiksi B6 ja B12 vitamiineja sekä melatoniinivalmisteita! En ole mitenkään näihin kouluttautut, hiukan lukenut asioista, sekä ihan vaan kokeillut, kun uniasioista kiinnostunut olen.

 18. Itselläni oli aikaisemmin unihalvaus vakituinen vieras. Pahimmillaan useita kertoja peräkkäin nukahtamisyritysten aikana. Pari vuotta sitten minulla todettiin kolmoishermosärky, johon määrättiin erästä epilepsialääkettä. Lääke auttoi hermosärkykohtauksiin eivätkä unihalvauksetkaan ole sen jälkeen kiusanneet.

 19. Mulla on ollut tälläinen lievä. Yöllä tunsin nukkuneeni olohuoneessa vaikka nukuin omassa sängyssä. Tuntu siltä kuin olisin ollut unen ja todellisuuden välissä. Se oli tosi outoa.. Sitte alko kuuluu sellasta ihan kauheeta ääntä ihanku joku ois huutanu täysiä korvaan. Sellanen demoni ääni niinku jossai kauhuelokuvissa. Heräsin sit jotenki todellisuuteen. Mutta se huuto kuulu varmaa 2min vielä mun korvissa. :S No en oo sen jälkeen onneks näitä nähnyt. 🙂 Tosi epämielyttävä kokemus. Säälin todella heitä joille tapahtuu näitä usein tai jopa jatkuvasta. 🙁

 20. Olen myös kokenut tämän ahdistavan ja pelottavan tunteen. Yhteen aikaan tunsin unen läpi,että vuoteeni vieressä oli musta pitkä miehen hahmo uhkaavana,en saanut silmiäni auki,vaikka kuinka yritin. Joillakin kerroilla tämä hahmo oli päälläni,painaen rintakehääni niin,etten pystynyt hengittämään. Enkä pystynyt liikkumaan,unen läpi ymmärsin,että olisi päästävä pois tilanteesta. Minulla oli niihin aikoihin stressaava,vaikea jakso elämässä.

 21. Olen kokenut muutaman kerran unihalvauksen: ensimmäinen oli sellainen, että näin olevani hereillä omassa sängyssäni ja oven yläpuolella näen punaiset pistävännäköiset silmät, jotka tuijottaa mua ja alkavat pikkuhiljaa laskeutua ja lähestymään jalkopäätäni, yritän huutaa ja liikkua mutten pysty kun painovoima patjaa vasten on niin voimakas, hetken päästä tilanne laukeaa ja minun annetaan herätä ja huudon lopputavut kuulen….sitten on helpottava tunne kun aivot vapautuu painostavasta tunteesta. Satuin kerran näkemään ohjelman Amytyville ym. paranormaaleista ilmiöistä, lähinnä selityksiä moisille kokemuksille. Siitä jäi mieleen lause; että kun ihminen näkee painajaisunta niin aivot toimivat niin, että tunne on painostava, eikä pysty liikkumaan, tarkoittaa sitä, että ihminen ei pysty esim. lähtemään unissaan kävelemään ja satuttamaan itseään… oli joku tutkija joka siitä puhui. Pääsin tuon lauseen avulla kuitenkin noista unihalvauksista eroon.

 22. Nuorempana sain unihalvauksia melko usein. Aluksi niissä oli usein mukana paholainen, tai sellaisena sitä aina pidin. Myöhemmin tuli kovat kivut, koin niin kovia ääniä, että sattui koko päähän. Nyttemmin harvemmin, eivätkä ne silloinkaan niin pahoja olleet. Aina ne ohi menee 🙂
  Nykyään pystyn järkeistämään itselleni unihalvauksen, kun en pysty liikkumaan. Tiedän sillä hetkellä, että “joo tää on nyt tätä”. Saatan yrittää herättää itseäni, useimmiten on helpointa vaan rentoutua ja nukahtaa kunnolla. Moneen vuoteen ei ollut, mutta heti kun osu silmään juttu unihalvauksista ja luin muiden juttuja, parin päivän päästä tuli uudestaan. Eli ei pidä niitä ajatella ja märehtiä, jos ei niitä halua.

 23. Mulla oli ensimmäinen unihalvaus myös todella pelottava. Heräsin siihen, että joku tai jokin riuhtoi minua rinnuksista ylöspäin useasti ja tuntui sellainen kova paino rinnan päällä, ihan kuin joku olisi maannut siinä. Kuulin myös ääniä, valot välkkyivät ja lopuksi näin päälläni hahmon, joka olikin pleikkapelistä crash bandicoot. Sanotaanko, että siinä vaiheessa tajusin kaiken olevan oman mielen tuotetta. Onneksi löysin vielä netistä tietoa tästä ja sain varmistuksen siitä, että en ole tulossa hulluksi. Koen vieläkin näitä halvauksia, mutta eivät ole enää pelottavia, kun tiedän mistä on kyse. Yllättävän vähän terveydenhuollon ammattilaiset on tietoisia tästä unihäiriöstä, esim. isälleni (lääkäri) ilmiö oli ihan uusi ja varmaan aika monet ajattelevat vieläkin, että tälläiset kokemukset ovat yliluonnollisia.

 24. Unihalvaukset on myös osa mun elämään. Niitä tulee aina silloin tällöin. Viimeisen parin vuoden aikana enemmän. Mulla selvästi vaikuttaa väsymys, stressi ja unirytmi. Kun kohtauksia tulee ns. useammin, on niihin helpompi suhtautua. Eilen ja tänään tuli pitkästä aikaa, jolloin säikähdin ja en osannut kohtausta vastustaa. Niimpä jäi kamala pelottava olo. On myös vaikeaa erottaa oikea ja väärä. Yleensä näen halvauksen aikana, että herään. On kuitenki kamalaa tajuta, ettei se ollut totta. Joskus tämä toistuu useasti. Sen takia kamalinta onkin yrittää tietää, onko tällä kertaa oikeasti hereillä vai ei. Myös hengenahdistus on yleistä. Kerran on ollut tuntoharjoja, ääniä olen kuullut muutaman kerran ja joskus myös nähnyt jonkin sortin hahmon. Yleensä kuitenkin perinteinen ahdistava olo, josta ei pääse pois.

  Itsekseni olen miettinyt, että jääkö muille ns. huono olo halvauksen jälkeen ? Itsellä menee joskus muutama tunti, toisinaan koko päivä ihan tokkurassa. Ajatukset ei kulje, kroppa kyllä herää, mutta pää jumittaa. Olen ärtyisä, en osaa vastata yksinkertaisiin kysymyksiin jne. En ole keksinyt millä tämän jälki tilan saisi pois. Usein menee siihen, että tila jatkuu kunnes menen nukkumaan ja halvaus uusii. Tästä saakin hyvän kierteen.. Ei auta kuin yrittää ylläpitää riittävää unta ja rytmiä. Lisäksi on kiva, jos on joku, joka kertoo mikä päivä on ja että mitä sinä päivänä on tapahtunut/ mitä olin sinä päivänä suunnitellut tekeväni. Muuten haahuilisin tiedottomana jatkuvasti!

  Harmi kun asiasta on vain vähän tietoa (lähinnä vain tuo yksi gradu)! Lääkäritkään eivät asiaan yleensä osaa sanoa mitään. Ainoa apua taitaakin olla tieto siitä, että se ei ole vaarallista. Ja että halvaukset menevät aina ohi!

 25. Minäkin suosittelen kaikkia lukemaan tuon Annen vinkkaaman gradun.
  Itse koin etenkin nuoruudessa usein unihalvauksia. Myöhemmin ne on harventuneet ja liittyneet lähinnä stressiin tai paljoon nukkumiseen. Pelkäsin aiemmin kuolevani joku kerta halvaukseen. Niin kammottava kokemus aina oli. Kun sitten vuosia sitten löysin tuon gradun ja tajusin, mitä halvauksen aikana fysiologisesti tapahtuu, olin hyvin helpottunut ja lakkasin pelkäämästää. Sen jälkeen olen myös halvauksen aikana kyennyt ajattelemaan, ettei tässä ole mitään hätää, menee kohta ohi.

 26. Minulla on nuorempana ollut 3 kertaa unihalvaus,ainakin olen itse ne sellaisiksi päätellyt. Kaikki unihalvaukset ovat tulleet, kun olen nukkunut vatsallani. Olen yrittänyt päästä ylös tai kääntymään, mutta en ole saanut liikutettua itseäni, vaikka on tuntunut, että olin hereillä. Se oli todella pelottavaa, kun ei tiennyt mitä se oli. Nopeastihan ne menivät aina ohi. Sitten luin netistä ja kysyinkin joltakin lääkäriltä niistä ja totesin ne unihalvauksiksi. Ne loppuivat siihen, kun lopetin mahallaan nukkumisen. En ole nyt 30 vuoteen nukkunut mahallaan, eikä niitä ole ollut sen jälkeen, ja jos ne tulivat stressistä, niin on kyllä stressiä ollut senkin jälkeen, mutta ei halvauskohtyauksia.

 27. Itselläni on myös ollut näitä halvauksia, eräs yö kuuntelin radio nrj:tä koko yön kaikki uusimmat hitit tuli ja välispiikit myös… en kokenut tätä ahdistavaksi vaan ärsyttäväksi koska se ei loppunut vaikka heräsinkin ja olin hereilläkin vähän aikaa ja heti kun laitoin uudestaan nukkumaan sama alkoi uudestaan. Toisena yönä kuulin jälleen lapsen itkua ja tämä sama lapsi ryömi myös sänkyyni, sain itseni kuitenki hereille kun toistelin “tämä on unta voit herätä tästä”. Valveunia näen aika paljon ja syynä mahtaa olla stressi jota en pysty lopettamaan kun jokapaikasta pommitetaan minua. Omat vanhemmat ahdistaa ja entinen miesystävä ei jätä rauhaan… yms. Nuorempana koin todella ahdistavan hetken kun menin nukkumaan päikkäreitä niin yhtäkkiä aukaisin silmäni ja sänky lähti pyörimään hurjaa vauhtia, yritin herätellä itseäni ja huutaa siskoani joka oli viereisessä huoneessa mutta kuten tavallista ääntä ei tullut. Hetken pyörimisen jälkeen sänky pysähtyi ja sen jälkeen vasta heräsin ja juoksin siskoni luokse itkien.

 28. Itse olen nähnyt yhden unihalvauksen. Heräsin enkä voinut liikkua vaikka yritin joten katselin vain miksi olohuoneen valot ovat päällä. Yhtäkkiä valot alkoivat vilkkua kuin kauhuleffoissa, kuulin samaan aikaan kirkumusta ja naurua. Siinä vaiheessa tajusin että olen unihalvauksessa.

 29. Kiva lukea muiden kokemuksista TÄNK JÖÖ!

  Mulla oli viime keväällä yht’äkkiä yhden viikon aikana 3-4 unihalvausta. Ennen ei ole ollut oikein koskaan. (Harrastanut mulkerosta asti unia, ekat muistikuvatkin elämästä on unikuvia)

  Joohas, elikkäs tuona viikkona kun koin tämän trilogian unihalvauksista, niin tuota, en nyt kyllä muista ihan tarkalleen miten ne meni, sori. Sen sentään muistan että ensin heräsin (mukamas). Löhöilin vatsalteen, enkä pystynyt oikein liikkumaan. Tuo olotila pisti vähän pelottamaan ja koitin herätä. En onnistunut. Katsoin sängystäni oikealle johon olin jättänyt viiimeöisistä “treeneistäni” ison peilin. Luulin nähneeni peilistä itseni, joka oli selkä muhun päin kääntyneenä. Sitten peilikuva kurkki ylimielisen näköisesti olkapäänsä yli mun suuntaan, muttei tehnyt mitään pahaa. Se oli ihan mun näkönen (eli pirun), mutta sillä oli semmonen perus pirunparta jollaista itselläni ei ole.

  Vanhana unikonkarina käytin valttikorttia ja vaikka olin jähmettyneenä, niin pystyin liitämään sängystäni ilmaan, ja suuntasin kohti pianoa. Pääsin pianon kohdalle koittaessani huutaa. Huuto alkoi kuulumaan ja venkslasin pianon koskettimia että joku herättäisi mut. Sitten heräsin.

  Muistan että saman viikon unissa kokeilin vasta ensimmäisiä kertojani “astraalimatkaamista” nukkuessa. Eli kun herää selälteen vuoteesta ja tietää olevansa unessa, niin lähtee siitä yksinkertaisesti taivaisiin. Läpi kattojen painaa vaan suoraan tähtiin. Siinä pelottaa aluksi ettei osaa enää takaisin, mutta antaa mennä vaan! Kirjoitin jopa ennen nukkumaan menoani lapulle jotakuin että: “Jos kuolin niin en vain löytänyt vielä takaisin kehooni. Pitäkää mun kroppa laitteissa ainakin pari viikkoa niin koitan löytää takaisin”. HAHAHAHA!

  Kauniita unia!

 30. Olin mennyt myöhään nukkumaan (3:00). En tiedä kauanko nukuin kun heräsin keskel yötä ja menin sitten selälleen kun olin sen nukkumisen ajan ollut kyljellään. Mul oli silmät kiinni sit aloin näkee kuvan kun kaverini (joka oli mun luona yötä) itki mun yläpuolella ja kun kyyneleet oli tippuneet mun päälle niin tunsin saman tien raskaan paineen rinnassani ja muualla kehossa painautuvan kehoni läpi ja en pystynyt liikkuttamaan käsiä, jalkoja, päätä, en mitään. Tätä kesti jotain 10-15 sek arviolta. Tässä vaiheessa tunsin jonkin kolmannen läsnäolon vaikka tiesin, ett huoneessa ei oo muita kuin Meri ja mä. Ei menny kauaa kun tuli sama tilanne. Mut tällä kertaa tuntui kun jokin olisi istunut rintani päällä ja taas sama raskas paine tuntui menevän kehoni läpi. Oli raskasta hengittää joten mun hengitys kiihtyi. Tuli pien paniikki siinä, etten vieläkään pystynyt liikkuttamaan mitää raajaa ja tämä kesti about saman verran kuin edellinen. Tässä vaiheessa mul oli edelleen silmät kiinni. Olisin muuten avannut mutten pystynyt. Sit tuli erittäin lämmin/kuuma ja hieman pistävä tunne koko kehossa ja pystyin liikuttamaan normaallisti raajojani. Sit näin unta jossa kerroin kaverilleni tästä tapahtumasta jonka tein sitten aamulla kun olimme heränneet.

 31. Tossa pari kuukautta sitten mulla oli unihalvaus. Se koko tilanne oli ihan outo, koska ensinnäkin; olin maannut 2-3 vuorokautta vaan sängyssä, en syönyt, kävin välillä vain juomassa vettä ja vessassa. En tiedä tarkalleen miten paljon mä oikeen nukuin siitä ajasta. Mutta koko ajan oli joku uusi ja aina edellistä oudompi uni käynnissä. Sitte vihdoin päätin herätä, mutta ei onnistunutkaan joten yritin huutaa ja ravistella itteni hereille, mutten pystyny liikkumaan tai avaamaan suutani tai edes hengittämään. Tiedostin että kämppikseni oli samassa huoneessa, joten yritin huutaa ja rääkyä niin kovaa ku pystyin, ja sitte yhtäkkiä havahduin siihen että huusin suoraa tuskan huutoa: AUTA!AUTA!MÄ EN PYSTY LIIKKUMAAN!
  MUTTA; Oudointa tässä oli se, että kaverini ei vastaa heti, vaan mumisee yhtä outoja ja rääkäsee: EN MÄKÄÄN PYSTY LIIKKUMAAN!
  -Hei kertoisko joku onko toi normaalia saada unihalvaus samaan aikaan kun toinen???

 32. Aina kun on kovassa kuumessa ja koitat nukkua niin tämmösiä tullu, viimeks influenssassa talvella.
  Yks kerta oli semmonen, kun tipuin kerrossängystä, löin pään pöytään ja kuvittelin (tai luulin, oikealta tuntui) tippuvani kasaan lautoja/kuormalavoja joissa oli nauloja aivan *prkeleesti. Pyörin siinä hetken ja kulin naurua ja kiipesin takasin sänkyyn. Aamulla heräsin, ja ihmettelin miks tyyny oli märkä, olin oksentanut.
  Aivan vitun outoa.

 33. Moikka kaikki lukijat, viime yönä iski pahin unihalvaus ikinä, heräsin painajaisesta kun kuulin jonkun sanovan nimeni ääneen, tiesin että olin yksin asunnossa ja se herätti minut kunnolla etten ollutkaan äänestä päätellen. Hetken kesti päästä unesta irti, kun pääsin valveille kunnolla, tajusin että sehän on oma ihana minut kaltoinkohdellut ex-poikaystäväni joka minua on tullut hakemaan! Mietin missä hän voisi luurata, tämä on sokkeloinen asunto. Kun päätin että säntään täysillä ulko-ovelle ja suoraan ulos asunnosta, kroppani ei liikkunut. Ei ääntä, ei kontrollia omaan kroppaan ja joku joskus niin rakas, on nyt samassa asunnossa ja haluaa tappaa, ei hyvä. Jouduin paniikkiin ja tunsin kuinka lihakseni menivät halvaustakin veltommaksi. Vasta tässä vaiheessa tajusin olevani unihalvauksessa, en ajatellut hallusinaatiota sen kummemin, aivoni käskivät vain paeta ja nopeasti. Ymmärsin että nyt on toimittava, rentoutin itseni ja pakotin itseni unohtamaan paniikin. Kroppa lähti toimimaan, nousin istumaan pelon vallassa, hän ei ollut poistunut asunnosta. Hipihiljaa kävin laittamassa valoja asuntoon ja pelko hälveni sitä mukaa kuinka paljon valoja sain päälle. Loppujen lopuksi ymmärsin hallusinaation ja pelko loppui siihen. Olin turvassa, olin hengissä. Tuntuu kuin tämä olisi kestänyt ikuisuuden, en ole varma kauanko tämä on todellisuudessa kestänyt. Voimia kaikille unihalvausta harrastaville <3

 34. mä oon saanut unihalvauksia niin kauan kuin muistan. pahimmissa näin vuoteestani, kuinka ulko-ovi avautui ja sisään astui mustiin pukeutunut mies, leveälierinen hattu päässään. tämä mies ei tehnyt mitään, mutta “tiesin”, että hän tahtoo pahaa, joten yritin liikkua ja päästä karkuun siinä kuitenkaan onnistumatta.

  kun koin tämän saman tilanteen neljäntenä yönä peräkkäin, päätin opetella ohjaamaan uniani, koska koin, että tulen oikeasti hulluksi pelosta. viimeisellä kerralla sain itseni liikkeelle, pyysin hahmoa mukaani keittiöön ja aloin keittää kahvia. siihen heräsin, enkä koskaan enää nähnyt tätä samaista hahmoa uudestaan.

  viimeisimmät, jotka olen nähnyt, olivat sellaisia, että ensimmäisenä yönä sänkyni päädyssä seisoi vaaleahiuksinen noin 5-6 vuotias tyttö katselemassa minua. seuraavana yönä näin saman tytön keski-ikäisenä seisomassa lähempänä minua. kolmantena yönä sama hahmo oli jo vanha ja hän istui sängyllä aivan pääni vieressä. tuolla hetkellä tajusin hänen olevan edesmennyt isoäitini, ja pystyin nukahtamaan levollisena.

 35. Olen myös tullut siihen tulokseen että unihalvaus johtuu stressistä. Tapanani on myös jännittää hartioita kovasti stressaantuneena tai muuten jännittävässä tilanteessa. Minulla oli yhteen aikaan usein unihalvaus, korvissa alkaa kuulua kova kohina, liikkumaan ei pysty eikä silmiä avata. Joskus sängynlaidalla istui joku. Saattaa olla välillä myös” kerroksellista” eli vaikka luulin että halvaus hellitti en siltikään ollut vielä hereiilä. Kun unihalvaus on aluillaan keskityn siihen että yritän rentouttaa koko kroppaa.

 36. Minulla oli kerran tuplaunihalvaus olin todella stressantunut
  Ison Kokeen Jälkeen jonka seurauksena yöllä en voinut liikkua
  Kun se meni ohi istuskelin ja mietin mitä tapahtui
  seuraavaksi se iski jälleen tällä kertaa kädet eivät toimineet tuntu siltä kuin käsiä ei edes olisi Se oli Todella Kammotavaa ja ahdistavaa samankaltaisia tapauksia on joskus sattunut

 37. Pyörimisil.iö on asentohuimausta. Paha olo voi olla niskahartiaseudun jännitystä tai lihasten epätasapainoa. Lääkäriltä saa ohjeet unen laadun parantamiseen. Käänny heti lääkärin puoleen, jos koet vastaavaa. Unihäiriöt voivat joutua väärästä ravinnosta tai vuu,aavista lääkkeistä. Joskus voi olla kyse oikeasta ahdistelijasta. Käänny myös poliisin puoleen, ainakin jos sinulle aiheutuu fyysistä kipua. Psyykkistä häirintäähän nuo kaikki ovat, mutta jatkuessa tekee nukkumisesta vaikeaa. Puhu het jollekin viranomaistaholle. He auttavat sinua etsimään uuden kodin, jossa ei ole vastaavaa häirintää. Toivottavasti asiat ratkeavat parhain päin.

 38. Sinua on voitu huumata ja tarkoitus on ollut vahingoittaa sinua. Lisäksi voi olla kyse rikollisista, jotka tuntevat teattereissa käytettyjä tekniikoita. Miksi tuollaista on tapahtunut on arvoitus. Ei johdu sinusta, että olet joutunut rikoksen uhriksi. Rikosuhripäivystykseen voi soittaa misinkin ja kriisipuhelimiin ja jos ei näistä saa apua voi mennä päivystykseen, tietenkin ensin voidaan pitää sairaana, jos ei ole todisteita muusta. Kehotan silti olemaan uskomatta ihmisiin jotka huijaavat paranormaaleilla ilmiöillä.

 39. unihalvaus on ollut karmivimpia kokemuksia elämässäni . Nukuin monta vuotta valot päällä yöllä, enkä välillä uskaltanut nukkua ollenkaan. Pelkään aina, että taas se tulee.

 40. Itselläni on tullut unihalvauksia aika usein (viimeksi noin 10 minuttia sitten), mutta ne tulevat aina vain silloin kun nukun päikkäreitä eikä koskaan keskellä yötä. Yleensä alan ensin mukamas kuulla todella kovaa kohinaa ja ihmisten puhetta, vaikka oikeasti olisikin ihan hiljaista. Yritän myös yleensä väkisin liikkua ja avata silmiä, mutta tuntuu kuin jokin painaisi silmät takaisin kiinni. Nämä eivät ikinä kestä kovin kauaa ja olen jo tottunut niihin, mutta ei ne silti miellyttäviä kokemuksia ole. Mietin vaan, että onko unihalvauksessa normaalia se ettei saa silmiä avattua vaikka yrittää, koska mitä yleensä lukee unihalvauksesta niin silloin on silmät auki ja näkee jonkun hahmon yms.

 41. Mulla käy joskus niin että tunnen liikkuvani esimerkiksi sängyssä mutta en esimerkiksi näe että liikun. Sen on tosi vaikea selittää mutta kun esimerkiksi liikutan päätäni niin tunnen että liikun mutta en nää että liikun…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.